Informatie over het prikkelbare darm syndroom

Vaak gestelde vragen


RECENTE ARTIKELS

Wat zijn de oorzaken?

De oorzaak van prikkelbare darm is nog niet precies bekend. De zenuwen en de spieren van de darm lijken extra gevoelig te zijn. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van meerdere factoren. Naast een gestoorde beweging van de darm en een extra gevoelige darmwand, kunnen stress en voeding een rol spelen.

Stress
Zonder twijfel hebben emoties, spanningen en stemmingen invloed op de bewegingen van de darm. Dit zal iedereen wel eens aan den lijve hebben meegemaakt. Denk maar eens aan een situatie waarin u erg zenuwachtig was, zoals bij een examen of sollicitatiegesprek. U moest toen waarschijnlijk vaker naar het toilet. Het is echter niet bewezen dat stress prikkelbare darm veroorzaakt maar stress kan wel de klachten verergeren.

Eetgewoonte
De toegenomen welvaart heeft ervoor gezorgd dat onze voeding in de loop der tijd erg is veranderd. We zijn steeds meer kant en klare producten en snacks gaan gebruiken en ook is onze voeding steeds minder vezelrijk geworden. Op dit ogenblik is echter niet duidelijk of verkeerde voeding een belangrijk onderdeel is van prikkelbare darm. Er bestaat ook geen algemeen dieet waarbij prikkelbare darm verdwijnt maar bij sommige personen kunnen dieetinspanningen helpen.