Informatie over het prikkelbare darm syndroom

Vaak gestelde vragen


RECENTE ARTIKELS

Wat zijn de klachten bij prikkelbare darm?

Wat zijn de klachten bij prikkelbare darm
De klachten kunnen licht tot ernstig zijn, zoals buikpijn, hevige krampen, opgeblazen gevoel, winderigheid en stoelgangproblemen. Er zijn periodes dat men klachtenvrij is en periodes waarin de klachten zich dagelijks voordoen. Er zijn zelfs mensen die constant aan buikpijn lijden. De lange termijn prognose toont aan dat prikkelbare darm niet voorbeschikt tot vroegtijdig overlijden.

Klachten zoals buikpijn beginnen vaak tijdens of kort na de maaltijd. Na stoelgang of na het laten van winden verbeteren meestal de klachten. De pijn komt het vaakst voor links onder in de buik of rond de navel. Sommigen hebben vaak last van diarree anderen dan weer van verstopping. Sommigen hebben nu eens diarree en dan weer verstopping.

Een opgeblazen gevoel is soms zelfs zichtbaar doordat de buik opzwelt gedurende de dag. Dit komt misschien omdat er overmatige gasvorming ontstaat door bacteriën die (normaal) in de darmen voorkomen. De broeksriem moet inderdaad enkele gaatjes worden aangepast.

Prikkelbare darm kan ook gepaard gaan met andere klachten zoals verminderde eetlust, flatulentie ( winderigheid ), rommelingen in de buik en oprispingen. Daarnaast kunnen ook andere klachten voorkomen zoals maagklachten, branderig zuur, vermoeidheid, hoofdpijn, etc.